Cilj predmeta je učenike upoznati s dinamičnim svijetom financija, financijskim okruženjem i principima dobrog upravljanja financijama u različitim okolnostima, utjecaju financijskog okruženja na osobne financije te mogućnostima štednje, investiranja i upravljanja osobnim financijama.

Kroz usvojena znanja i niz praktičnih zadataka učenici povećati svoju financijsku, matematičku, digitalnu i informacijsku pismenost te će biti u mogućnosti učinkovito planirati vlastite osobne financije, ali i prepoznat sve prijetnje i prilike koje ih očekuju jednom kada zakorače u svijet rada. Za potrebe projekta izradit će se posebna računalna aplikacija nazvana „Virtualna burza brodskog prostora/upravljanje osobnim financijama“ pomoću koje će učenici upravljati svojim virtualnim financijama u promjenjivom (virtualnom) financijskom okruženju.

Aplikacija će sadržavati dva modula. Kroz prvi modul pod nazivom „Virtualna burza brodskog prostora“ učenici pomorske škole moći će pratiti različite promjenjive parametre iz svijeta brodarstva te upravljati istima. Drugi modul „Upravljanje osobnim financijama“ rezerviran je za učenike obje škole, a odnosi se na upravljanje (virtualnim) osobnim financijama.

U okviru predmeta predviđen je rad sa suvremenim alatima Internet marketinga kroz koji će učenici steći vrijedne vještine te povećati svoje poduzetničke sposobnosti.

Izbornik